Meteen naar de inhoud

Interview met Rob derriks

Een lang gekoesterde wens is vandaag in vervulling gegaan, een eigen website met de mogelijkheid om te doneren. lang leek het voor mij niet mogelijk, ik mis de kennis deze zelf op te zetten en donaties ophalen door middel van een Tikkie en/of via mijn persoonlijke bankrekening past niet bij de transparantie die ik belangrijk vind bij het steunfonds.

En toen kwam een bekende van mij met het idee dat zij meer wilde doen voor de stichting en kwam het idee naar boven een website te maken en te onderhouden. Deze kennis, die anoniem wil blijven is al jaren een vaste donateur en iemand die de stichting een bijzonder warm hart toedraagt. De website is dus kosteloos tot stand gekomen, en wordt kosteloos onderhouden, de enige tegenprestatie die verlangd is: een interview met mij als oprichter van het Steunfonds. Nou daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, dus hieronder het interview wat heeft plaatsgevonden en met het live gaan van de website, exact 8 jaar na de oprichting het allereerste blog bericht. Ik hoop dat nog vele blogs mogen volgen om zo het Steunfonds meer bekendheid en bereik te geven.

Rob Derriks

 1. Rob, kan je jezelf kort voorstellen

Ik ben een eigenzinnig, eigenwijze man met een enorm groot hart voor alle dieren, Frenchies in het bijzonder. Ik bekleed 3 vrijwillige functies, zowel landelijk als regionaal betreffende o.a medische adviezen i.r.t. humane zorg en zwerfafval opruimen. Dit doe ik naast mijn meer dan fulltime baan. Exact 8 jaar geleden op 26 januari heb ik het Steunfonds Franse bulldog in medische nood opgericht. Een Frenchie in medische nood heeft voor mij altijd de allerhoogste prioriteit.

 1. Vanuit welk idee heb je de stichting opgericht?

In 2015 kwam ik in aanraking met een franse bulldog met gehoorgang ontsteking. Deze was zo ernstig dat de gehele gehoorgang verwijderd moest worden, erg heftig dus. De baasjes van deze bulldog waren helaas niet in staat de kosten voor deze operatie te betalen, ik trok mij dat enorm aan. Ik heb daarom deze baasjes grotendeels privé uit eigen middelen zo’n 2 jaar ondersteund zodat deze frenchie (Diva) in ieder geval de noodzakelijke medische behandelingen kon krijgen, maar ook de juiste voeding. Om mij heen zag ik meer van dit soort casussen, en daarom ben ik de interesse voor een Steunfonds gaan peilen. Het betreffende hondje heb ik 1,5 jaar onder mijn zorg gehad en in die periode ben ik een business plan gaan opstellen, dit laten tegen lezen door mensen met juridische kennis, maatschappelijke betrokkenheid en taalkundig. Daarna was de tijd daar en heb ik het Steunfonds opgericht, natuurlijk met de allereerste donatie door mijzelf ingebracht. Alle kosten van de oprichting heb ik ook privé betaald. Direct daarna ben ik op zoek gegaan naar een mede bestuurslid die in staat zou zijn 24/7 klaar te staan voor Frenchies in nood, en dat onbezoldigd !

Ondertekening oprichting stichting

 1. Welke stappen heb je moeten doorlopen voordat de stichting een feit was?

Geen hele speciale stappen eigenlijk. Ik vond het belangrijk een onderbouwd businessplan te hebben, moest de stichting bij notariële akte oprichten, waarbij ik alle kosten ook prive heb betaald. Uiteraard inschrijven in het KvK en voordat ik dat deed had ik alle regelgeving al op orde. Dit past ook bij mijn ” normale” job, dus ik kwam goed voorbereid aan met alle stukken, inclusief de goedkeuring van de accountant.

 1. De stichting vraagt nogal wat aan openheid bij hulpvragen. Waarom is dit een verplichting?

Alle informatie die wordt gevraagd heeft redenen:

Heeft de hond al issues die we moeten meenemen (medische issues) maar ook of de hond wel de juiste zorg heeft gehad in het verleden. Soms is het zo dat een hond niet de juiste zorg heeft gehad omdat de middelen ontoereikend waren of het baasje niet de juiste weg kon vinden naar een geschikte zorgaanbieder. Daarnaast krijg ik ook aanvragen die stoppen zodra ik financiële informatie vraag. In hoeverre is dan de reden echt vraag ik me soms af.

Maar het is geld is afkomstig van de donateurs, deze doneren voor een Frenchie en daar voel ik een verplichting bij. De afweging is altijd in het belang van de Frenchie, ik geef bijvoorbeeld meer geld uit bij een kliniek in de buurt als reizen medisch niet verantwoord is.

De minimale gegevens die wij opvragen bij een hulpaanvraag zijn: ID, medisch paspoort/historie, vaste lasten en inkopen. Deze toets is belangrijk omdat ik zeker wil weten dat de middelen die door donateurs zijn aangebracht juist worden ingezet. Het steunfonds is echt bedoeld voor (financiële) ondersteuning van de Frenchie bij zijn baasje (dus niet via/naar een opvang/stichting). Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat men bij de stichting deze kosten verhaald als men deze zelf kan dragen.

 1. Hoe is de eerste hulpvraag tot stand gekomen?

De eerste hulpvraag was frenchie Diva die bij toeval op mijn pad kwam via een Franse bulldog Facebookpagina. Zij had ontstekingen in haar gehoorgang en haar gehele gehoorgang moest worden verwijderd. Dat vond ik zo sneu dat ik mij ermee ging bemoeien en de lead pakte om donaties voor deze operatie binnen te halen, zodat deze echt noodzakelijke operatie z.s.m. kon plaatsvinden.

Voor frenchie Diva heb ik na de operatie nog ruim 2 jaar alle overige medische kosten en haar kvv van Farm Food privé betaald. Ik vond het echt niet oké als een oudere frenchie door de omstandigheden van het baasje naar een nieuw thuis moest gaan zoeken.

 1. Is de bekendheid van de stichting daarna vanzelf gegroeid? Of welke stappen heb je hierin ondernomen?

Vooral Kiki en Faya (en manneke DJ) hadden al een redelijk bekende status in Frenchie land , vooral online en op evenementen/bullen- wandelingen. Ik loop ook bewust andere rondjes om andere mensen te ontmoeten met hun Frenchies. Ik ben daarnaast altijd in gesprek met mensen, voornamelijk over Frenchies. 

 1. Hoe is het om het dagelijks bestuur van de stichting uit te voeren?

Gemiddeld besteed ik 15-20 uur in de week aan contacten met dierenziekenhuizen, op de hoogte blijven van ontwikkelingen (meds, operaties etc) en mensen begeleiden. Veel geduld en veel afstemming dus. Posts genereren voor sociale media, continu afstemmen over de feedback die ik ontvang (leesbaarheid, emoticons, dyslexie), ik probeer overal rekening mee te houden.

Daarnaast heeft de stichting natuurlijk administratie en een accountant waar de nodige tijd in gaat zitten. Rolstoeltjes mee afstellen, mensen hierbij opleiden. Aftercare na een dossier , volgen van het herstel. Ik ben ook wel perfectionistisch, dat helpt natuurlijk niet in mijn eigen belang, maar wel in het belang van Frenchies.

 1. Hoe kunnen lezers van dit interview iets betekenen voor de stichting?

Door te doneren, meehelpen aan de naambekendheid door de stichting op eigen wijze binnen eigen kringen de stichting onder de aandacht brengen, de olievlek gedachte toepassen. Ik zou onze sociale media posts ook graag meer vrolijkheid en dus een groter bereik willen geven, dus ook vrolijke posten, ter inspiratie. Om de positieve zijde meer ten toon te stellen hebben wij op deze website een leuke collage met Frenchie’s die op enige wijze door het steunfonds zijn ondersteund. Dat kan zijn financieel, maar ook door het meedenken en afstemmen van de juiste zorg.

 1. Wat is jouw ultieme doel? 

Geen Frenchie’s meer met medische issues, ik gun alle hondjes een vrolijk en gezond leven. Ook hoop ik op meer kennis zodat mensen de juiste keuzes kunnen maken. B

 1. Wat zou je mensen die overwegen een Franse bulldog in huis te nemen (pup of herplaatser) mee willen geven?

Zorg ervoor dat je goed nagaat of de ouderlingen voldoen aan de richtlijnen. Kijk ook naar je financiële situatie op dit moment en waar mogelijk in de toekomst, sluit een zorgverzekering af voor je Frenchie, aangezien de medische zorg prijzig is. Denk goed na voordat je aan een Frenchie of ander huisdier begint. Samen gaan wonen met een huisdier betekent vele jaren zorgen voor, aandacht geven dus heel veel tijd. Ben je in staat je eigen belang minder belangrijk te maken dan jouw Frenchie/huisdier ?

 1. Er zijn gelukkig veel mensen en organisaties die de stichting een warm hart toedragen, hoe kunnen ondernemingen die ook iets willen bijdragen hier vorm aan geven?

Bij events de stichting ondersteunen, hiervoor kan je hier een flyer downloaden. Meer naamsbekendheid genereren op de wijze die bij jou past. Ook worden er veilingen georganiseerd om donaties binnen te halen.

1 reactie op “Interview met Rob derriks”

 1. Dag Rob,
  Wat een leuk interview, ik ben in de fijne omstandigheid dat ik je al even ken, maar toch las ik nog wat leuke weetjes. Gefeliciteerd met het 8 jarig bestaan en met je nieuwe website, heel er mooi gedaan.
  Groetjes
  Marlies, Ed & Zelda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *